top of page

Stad van Morgen is de roepnaam van Stichting STIR.

Stichting STIR is een super kleine stichting die "de wereld verandert" door het opzetten van coöperatieve samenwerkingsverbanden waar alle grote en kleine instanties en medemensen in samenwerking. Deze stichting vertegenwoordigt het ideologische gedachtengoed van oprichter Jean-Paul Close die zelf ook alle initiatieven heeft opgestart. Hij omringde zich gaandeweg met enkele getalenteerde mensen die het gedachtengoed delen en de initiatieven tot praktische uitvoering helpen brengen. STIR staat voor Sustainocracy, Transformation, Indezation and Research. Het werd in 2009 opgericht. 

Jean-Paul Close

 

"Als je zelf verandert dan is de wereld al veranderd"

De wereld is een persoonlijke beleving die men spiegelt in de "ik" todat men bewust wordt van de grotere werkelijkheid. Dan spiegelt de nieuwe ik terug naar de maatschappij. 

 

Door je nieuwe zelf te zijn lijk je een wereldveranderaar. Het enige wat men doet is trachten de omgeving te scheppen naar het evenbeeld, net als de rest.

Experimenteren

 

"Ook al is het doel duidelijk, de weg er naar toe is nooit een rechte lijn"

Individueele bewustwording is normaal. Het transformeren van de hele wereldmaatschappij niet. Dat vergt een boeiende samenloop van natuurwettelijke omstandigheden. Natuurlijk kunnen we experimenteren tussen de spanningsvelden die we ervaren in onze omgeving. Soms maken we stappen, soms ook niet. In de natuur gebeurt niets anders. Het enige wat we als mens willen is dat de mensvorm blijft bestaan. In de natuur is dat irrelevant. Als we zelf enige zeggenschap willen behouden op onze evolutie en voortbestaan dan zullen we verantwoordelijkheid moeten nemen.

 

Dat kan alleen door te experimenteren met natuurlijke wetmatigheden als uitgangspimt en menselijke beperkingen als hundernis.

Transformatie

 

"Nooit stond de mens voor zo'n grote uitdagingen. Het uitgangspunt is tegenstrijdig aan het belang van de soort".

Andere soorten kunnen een plaag veroorzaken maar zijn op de dood ingesteld. De mens niet. Toch worden we geconfronteerd met onszelf als plaag. Als we zo doorgaan duurt het niet lang of de soort houdt op te bestaan. Transformeren naar een nieuwe, zogeheten "duurzame" werkelijkheid is noodzakelijk maar vergt veel van het organisatievermogen van de mens. Stad van Morgen brengt bewustzijn en werkwijze maar ..........

Vertrouwen

 

"De weg naar vertrouwen is geplaveid met innerlijke hindernissen".

Tijdens de Stad van Morgen processen worden deelnemers geconfronteerd met zichzelf. Steeds weer moeten er keuzes gemaakt worden. De uitdaging is niet om de oude wereld op de schop te nemen maar een nieuwe te creëren. De Stad van Morgen schept geen vertrouwen, dat doet men zelf naar mate men vordert in deze nieuwe wereld. 

 

Stad van Morgen helpt, creërt omstandigheden om het te oefenen en laat de successen ervaren. De oude wereld bouwt zich af, de nieuwe bouwt zich op.

bottom of page