top of page

Wie betaalt dat allemaal?

Stad van Morgen is van mening dat een duurzame samenleving een verantwoordelijkheid is die we niet uit kunnen besteden maar samen dienen waar te maken. Pas als je iets koopt het je geld nodig. Wat we in de Stad van Morgen doen is waarden creëren die (nog) niet in geld worden uitgedrukt. Hoe "duur" mag schone lucht zijn? Hoe "kostbaar" is bewustzijn? Wanneer is economische groei vooruitgang en wanneer achteruitgang? Stad van Morgen heeft daarom uitsluitend geld nodig voor zaken die we in willen kopen (die meestal aan projecten zijn verbonden) en voor de belangen van de mensen die zich als kartrekkers inzetten (die toch ook huur of hypotheek moeten betalen). Waar komt dat geld vandaan?

Sponsoring & lidmaatschap

Er zijn genoeg mensen in bedrijven die begrijpen dat elke verandering in de maatschappij een enorme nieuwe marktontwikkeling betekent. Zij zijn echter niet direct de aangewezen personen om de verandering te veroorzaken wegens andere belangen maar steunen ze wel om er daarna profijt van te nemen.

 

Voor private personen kennen we lidmaatschappen en donaties.

Straat-coöperaties

Door de verbinding te leggen tussen de grote systeemwereld van technologie en , diensten, kennis en beleid kunnen buurtbewoners zich concentreren op kostenbesparing, straatprojecten en zelfredzaamheid.

 

Hiervoor vragen wij een  lidmaatschap "extra" per jaar. Men krijgt daar veel voor terug en per gezin in de straat zijn er slechts enkele 10-tjes per jaar. 

Stip-Stap

Als er concrete coöperaties ontstaan zoals AiREAS of VE2RS dan ontwikkelen zich multidisciplinaire projecten met de leden. Stip-Stap noemen we dat. Aan elke stap worden ook geldelijke bedragen verbonden volgens de formule:

 

Talent x Inzet x Hoger Doel = Meerwaarde x Wederkerigheid

 

In de cooperatie geldt dat er een percentage van de middelen wordt gebruikt voor de kartrekkers en kaderbewakers (<500K = 10%, >500K = 5% bij benadering). De coöperaties zelf zijn weer lid van de Stad van Morgen.

 

Natuurlijk worden er ook coöperaties opgericht elders in de wereld naar voorbeeld van Eindhoven. Die functioneren dan op dezelfde manier als onafhankelijke eilanden die in de kern verbonden zijn via de kartrekkers. Het percentage wordt dan verdeeld.

Transformatie-fonds

De waarde die gecreëerd wordt in de coöperaties wordt via de commerciale partners wereldwijd uitvergroot. Dat levert nieuwe economische perspectieven op die alleen door de samenwerking konden worden gerealiseerd. Omdat geen van de coöperaties een eigen organisatiestructuur heeft (met uitzondering van een paar initiatiefnemers die óók niet op de loonlijst staan) wordt de samenwerking gecompenseerd door een royalty over de verkoop van de waarden. Die royalties komen dan in een transformatiefonds terecht van waaruit weer nieuwe projecten kunnen worden gefinancieerd die niet vanuit andere fondsen kunnen worden gerealiseerd.

 

Het fonds kan ook tijdelijk gevuld worden met publieke middelen totdat de circulaire economie functioneert. 

bottom of page